23 november 2017

Avondcursus

Beleggen voor iedereen – persoonlijke groei is mijn keuze!

1ste jaar: 20 lessen op woensdagavond

Sparen en beleggen in een nulrenteomgeving

Vroeger was sparen relatief eenvoudig. Met een spaarboekje en een paar kasbons kon je nog zorgen voor een mooi appeltje voor de dorst. Vandaag is de realiteit anders. Haast iedere dag is er wel een bank die de rente op spaarproducten verlaagt. Sommige spaarrekeningen bieden nauwelijks intrest. Het ziet er niet naar uit dat dat de komende jaren zal veranderen. De Europese Centrale Bank zoekt de rente immers nog lang laag te houden.

Leren beleggen

Allemaal goed en wel, maar beleggen: hoe doe je dat? Welke beleggingsproducten zijn er zoal en houdt het ene instrument meer risico in dan het andere? In de complexe financiële wereld van vandaag is het moeilijk om door het bos de bomen te zien. Je wordt haast verplicht om je te laten bijstaan door een adviseur. Maar wie kan je nog vertrouwen als het op bancaire zaken aankomt? En wie durft te beweren dat hij/zij het financiële jargon van de specialist begrijpt?

Zorg zelf voor je pensioen!

Als we er zeker van zouden zijn dat we later van de overheid een mooi pensioen zouden krijgen, dan hoeven we helemaal niet wakker te liggen van die lage rente. Maar de kans dat we een riant pensioen zullen krijgen is klein. We horen almaar vaker dat we zelf een reserve moeten opbouwen en met sparen alleen lukt dat niet. We zullen ons spaarpotje actief moeten beheren.

EHBB

CVO HIK biedt je een EHBB: Eerste Hulp Bij Beleggen. In een lessenreeks van 20 woensdagavonden wordt iedere leek ingewijd in de boeiende wereld van obligaties, aandelen, fondsen, gestructureerde beleggingsproducten en andere instrumenten die je spaargeld doen renderen. We beginnen bij het begin en garanderen je dat de taal die we hanteren voor iedereen begrijpbaar is.

Specialist

Na het volgen van de cursus kan je jezelf een beleggingsspecialist noemen. Je kent de diverse producten die aangeboden worden door financiële instellingen en je zal het advies van je bankier of vermogensbeheerder niet alleen begrijpen, maar ook kritisch kunnen beoordelen. Je staat veel sterker in je schoenen en je bent beter beschermd tegen de valkuilen van de financiële wereld.

2de jaar: Portfolio Management – 10 lessen op maandagavond of zaterdagvoormiddag

Vervolgcursus

De cursus Portfolio Management 1.0 is een vervolg op de lessen “Beleggen voor iedereen” en wordt enkel aangeboden aan wie eerder al de cursus “Beleggen voor iedereen” volgde. Ook studenten die niet deelnamen aan het examen van “Beleggen voor iedereen” of deelnamen maar niet slaagden, mogen zich inschrijven voor deze cursus.

Praktijk

We bouwen verder op de cursus “Beleggen voor iedereen” en gaan daarbij vooral praktijkgericht te werk. De groep studenten wordt bewust klein gehouden zodat iedereen aan bod komt in de les. Iedere cursist wordt permanent geëvalueerd en heeft de mogelijkheid om vragen te stellen waar we klassikaal het antwoord op proberen te vinden.

Inhoud

We leren op een professionele manier een portefeuille samen te stellen met diverse beleggingsproducten en maken daarbij een grondige analyse van ieder product. We leren de finesses van het vermogensbeheer kennen. We maken kennis met online brokers en analisten en bezoeken klassikaal een beleggingsevenement.

We gaan dieper in op complexe financiële instrumenten zoals afgeleide producten en gestructureerde producten. We leren meer over hedge funds en beleggingsinstrumenten die enkel aangeboden worden aan ervaren en/of dynamische beleggers. We ontleden de samenstelling van deze producten en kunnen ze na het volgen van de cursus eventueel zelf aanmaken.  We volgen ook de actuele ontwikkelingen op de voet zodat we kritisch en objectief kunnen beoordelen (bitcoin, crowdfunding..).

3de en volgende jaren: 10 lessen op maandagavond of zaterdagvoormiddag

Algemene info

De lessen worden slechts eenmaal per maand georganiseerd, maar we communiceren permanent met elkaar via een afgeschermde groep op Facebook.

Ervaringsdeskundige

Na het tweede en derde jaar van de cursus kan je voor jezelf een gediversifieerde portefeuille van allerlei beleggingsproducten samenstellen die rekening houdt met je eigen wensen en risicoprofiel.  Je weet waar je objectieve informatie kan vinden over beleggingsproducten en hoe je ze concreet kan aanschaffen. Je hebt geleerd om in te tekenen op nieuwe beursintroducties, deelbewijzen aan te kopen van fondsen, euro’s om te zetten in andere munten, deel te nemen aan kapitaalverhoging van beursgenoteerde ondernemingen en in te schrijven voor een aandeelhoudersvergadering.

Beleggingsclub

Studenten kunnen optioneel deelnemen aan een beleggingsgroep die maandelijks een beperkt bedrag samenlegt om daarmee effectief te gaan beleggen. In de cursus leren studenten hoe zo’n ‘beleggingsclub’ praktisch wordt georganiseerd.

Vergroot je winstkansen

De rente op een spaarrekening stat historisch laag, steeds meer mensen zoeken naar alternatieven. Een kapitaaltje opbouwen is natuurlijk altijd prettig, maar waar begin je en hoe zorg je dat je financiële avontuur niet afloopt met een kater? Succesvol beleggen betekent risico’s inschatten en spreiden, en kansen en risico’s tegen elkaar afwegen. En daar is meer kennis voor nodig dan lef.

Inhoud van de opleiding: Beleggen voor iedereen

Op 20 woensdagavonden word je ingewijd in de diverse deelaspecten van de financiële wereld.

Volgende aspecten komen daarbij aan bod:

 • Introductie in geld- en kapitaalmarkten;
 • Welke zijn de belangrijkste actoren in de financiële wereld?;
 • Werking van een bank;
 • Bespreking van de verschillende beleggingsinstrumenten (aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen);
 • Bespreking van de diverse soorten beleggingsfondsen;
 • Wat zijn “alternatieve beleggingen”?;
 • Het belang van beurzen: hoe komt de prijsvorming van de diverse beleggingsinstrumenten tot stand;
 • Het belang van kredietbemiddelaars;
 • Introductie in fundamentele en technische analyse; wanneer is een beleggingsinstrument goedkoop?;
 • Wat zijn de beste beleggingsstrategieën?;
 • Welke informatiebronnen zijn er en hoe dienen we financiële media te interpreteren?

Na afloop van de cursus ben je op de hoogte van de vele op de hoogte van de vele opportuniteiten en risico’s die de geld- en kapitaalmarkten inhouden. We beginnen met de basis… dus iedereen is welkom!

Docent

CVO Hik wist Pascal Paepen te strikken als docent voor de cursus. Pascal heeft zelf 30 jaar ervaring met beleggen en was 19 jaar zakenbankier in Brussel en Londen. Hij is een oud-student van onze school en is momenteel docent aan de Thomas More Hogeschool en gastprofessor aan de KU Leuven, Campus Brussel.

Je kent hem misschien ook als financieel correspondent voor Radio 1 en het radionieuws of als columnist voor De Tijd en Het Belang Van Limburg, Pascal Paepen staat erom bekend dat hij de vaak moeilijke financiële materie kan uitleggen op een eenvoudige manier.

Dankzij zijn jarenlange ervaring als trader en bankier weet hij ook ervaren beleggers te boeien.

Interesse in de opleiding?

 • Contacteer CVO HIK op 014/56.23.22.
 • Kom langs bij CVO HIK, Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel, lokaal A206 (ma-do 13u30-20u30).
 • Mail info@hik.be of beleggenvooriedereen@hik.be

Daarnaast nog interesse in financiële lezingen?

Financiële toppers

Kom luisteren naar 10 toonaangevende stemmen uit de financiële en economische wereld die ons inzage geven in hun jarenlange ervaring. De sprekers weten ons niet alleen te boeien met feitenkennis maar doorspekken hun lezingen ook telkens met anekdotes. De sprekers worden ingeleid door Pascal Paepen. Na de lezing is er telkens de gelegenheid om vragen te stellen aan de gastspreker. Als de gastspreker recentelijk een boek heeft geschreven kan je dat na de lezing ook aanschaffen en laten signeren.

Wie?

We garanderen een gevarieerd aanbod van enkele topsprekers uit het financieel-economische domein. Dit jaar komen de volgende sprekers langs: Hamish Maertens, Etienne Cooreman, Roland Van Der Elst, Jan Longeval, Marc Brems, Guy Sips, Steven Nuyts, Sam Hollanders, Koen Dejonckheere, Kristoff Van Houte, Bruno Segers, Geert Noels, Jolien Noels en Pieter Abbeel.

Data

In 2019-2020 gaan de lezingen door op 14-9, 14-10, 4-11, 2-12, 6-01, 3-02, 2-03, 30-03, 4-04 en 8-05, telkens in het Auditorium van Thomas More vanaf 19u. De lezingen worden steeds in goede banen geleid door Pascal Paepen.